Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

...Αξέχαστη η εκδρομή μας στο Σοφικό

...κλείνουμε τη χρονιά με τα καλύτερα
...και τα ακόμα καλύτερα έρχονται !!!




















Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΕΡΟΣ Α


Η ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Η ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Κάθε υγρό, όταν ηρεμεί, δημιουργεί στο εσωτερικό του πίεση εξαιτίας του βάρους του, που ονομάζεται υδροστατική πίεση.
Το σώμα που είναι βυθισμένο σε κάποιο υγρό, δέχεται σε όλα τα σημεία του μια πίεση από το υγρό.
Πίεση δέχονται επίσης από το υγρό τόσο τα τοιχώματα όσο και ο πυθμένας του δοχείου


Κάθε σημείο του υγρού που βρίσκεται σε ορισμένο βάθος δέχεται πίεση από το υγρό που βρίσκεται πάνω από αυτό και σε αυτό το βάρος του υγρού οφείλεται η υδροστατική πίεση. ΚΛΙΚ



Η υδροστατική πίεση εξαρτάται από:
  • το βάθος του σημείου(μεγαλώνει η υδροστατική πίεση όσο πιο μεγάλο είναι το βάθος του σημείου) ΚΛΙΚ , ΚΛΙΚΚΛΙΚ
  • την πυκνότητα του υγρού(μεγαλώνει όσο αυξάνεται η πυκνότητα του υγρού)
Διαδραστική παρατήρηση αυξομείωσης υδροστατικής πίεσης ανάλογα με το βάθος και την πυκνότητα ΚΛΙΚ
Η υδροστατική πίεση δεν εξαρτάται από:
  • το σχήμα του δοχείου του υγρού
  • τον προσανατολισμό του βυθισμένου σώματος, γιατί τα υγρά σώματα ασκούν την ίδια πίεση προς κάθε κατεύθυνση

Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πονούν τα αυτιά μας όταν κάνουμε βουτιές(ασκείται υδροστατική πίεση στο τύμπανο του αυτιού μας, ανάλογα με το βάθος)
Καταλαβαίνουμε γιατί τα φράγματα κατασκευάζονται έτσι ώστε να έχουν παχύτερα τοιχώματα στη βάση από ότι στην κορυφή του(όσο μεγαλύτερο το βάθος, τόσο μεγαλύτερη η υδροστατική πίεση)

Δες και την προσομοίωση δύτη που κινείται οριζόντια κάτω από το νερό, και συγχρόνως ο όγκος των φυσαλίδων με τα αέρια της εκπνοής του αυξάνεται καθώς αυτές ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Φανερώνει επίσης ότι η υδροστατική πίεση είναι ανάλογη με το βάθος. ΚΛΙΚ
ΠΗΓΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης απο τους Τούρκους


Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης απο τους Τούρκους








Για να στενέψει ακόμη πιο πολύ την πολιορκία της Πόλης, ο Μωάμεθ υλοποιεί ένα τολμηρό και δύσκολο σχέδιο. Μέσα σε μια νύχτα περνά 70 καράβια από το Βόσπορο στον Κεράτιο, σέρνοντάς τα εννιά χιλιόμετρα στη στεριά. 



Για να γίνει δυνατή η μεταφορά στρώνει το δρόμο με κορμούς δέντρων. Καταφέρνει έτσι να ελέγξει τον Κεράτιο και να αποκλείσει την Πόλη πλήρως από στεριά και θάλασσα. 





Ξέροντας ότι οι πολιορκημένοι βρίσκονται σε δεινή θέση, ο Μωάμεθ ζητάει για δεύτερη φορά από τον Κωνσταντίνο να παραδώσει την Πόλη.  Η απάντηση που έλαβε όμως από τους Βυζαντινούς είναι και πάλι αρνητική.


Μετά την άρνηση των Βυζαντινών να παραδώσουν την Πόλη, ο Μωάμεθ βρίσκεται σε δίλημμα εάν πρέπει να συνεχίσει την πολιορκία ή όχι. Αποφασίζει τελικά να επιτεθεί στην Πόλη. Οι Βυζαντινοί ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την τελική επίθεση των Τούρκων. 


   
Οι Τούρκοι ξεκινούν τη μεγάλη τους επίθεση ξημερώματα της 29ης Μαΐου, ημέρα Τρίτη



Η επίθεση ξεκινά με ομοβροντίες των τούρκικων κανονιών. Το μεγαλύτερο κανόνι των Τούρκων, η μπομπάρδα, προκαλεί ρήγμα στο πύργο του Αγίου Ρωμανού. 


Χιλιάδες Τούρκοι ορμούν στα τείχη, στα λαγούμια και στην τάφρο. Οι Βυζαντινοί πλημμυρίζουν με νερό την τάφρο και τα λαγούμια. Χιλιάδες πολιορκητές πνίγονται. Όσοι επιτιθέμενοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στα τείχη της Πόλης, γκρεμίζονται από τους υπερασπιστές. 


Η επίθεση των Τούρκων διαρκεί όλη την ημέρα. Όλα δείχνουν ότι η Πόλη θα καταφέρει για άλλη μια φορά να σωθεί. Τότε όμως πληγώνεται ο Ιουστινιάνης. Βαριά χτυπημένος μεταφέρεται στο πλοίο του. Η είδηση αυτή ρίχνει το ηθικό των υπερασπιστών. Τα πράγματα χειροτερεύουν κι άλλο. Μια νέα είδηση διαπερνά τις γραμμές των υπερασπιστών: «Εάλω η Πόλις» (η Πόλη κυριεύτηκε).
Από μια μικρή πύλη του εσωτερικού τείχους που βρέθηκε ανοιχτή, την Κερκόπορτα, μια μεγάλη ομάδα γενιτσάρων κατάφερνει να εισέλθει στην Πόλη. Χτυπούν πισώπλατα τους υπερασπιστές και ανοίγουν κάποιες από τις μεγάλες πύλες των τειχών. Οι Τούρκοι ξεχύνονται ασταμάτητοι στην Πόλη. 




Την ώρα της εισβολής ο αυτοκράτορας βρίσκεται στα τείχη, στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, συντονίζοντας την υπεράσπισή της. Ρίχνεται στη μάχη να αντιμετωπίσει τους εισβολείς και πέφτει πολεμώντας ηρωικά ανάμεσα στους συντρόφους του.


Η Βυζαντινή αυτοκρατορία, που έζησε περισσότερα από χίλια χρόνια, δεν υπάρχει πάρει. Τη θέση της παίρνει η Οθωμανική αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Την μετονομάζουν σε Ισταμπούλ, από την ελληνική φράση «εις την Πόλιν».

Η Πύλη του Χαρίσιου από την οποία μπήκε στην Πόλη ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής όπως είναι σήμερα. Στα δεξιά της Πύλης υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που αναφέρεται στο γεγονός.

Ο τελευταίος διάλογος Μωάμεθ Β΄ και Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου.

  ΜΩΑΜΕΘ: Άφησε μου την Πόλη, πριν πάθει μεγάλο κακό, και φύγε ειρηνικά με όλους τους άρχοντες και τα υπάρχοντά σας. Πήγαινε να κυβερνήσεις το Μοριά και στους αδελφούς σου εγώ θα δώσω άλλες επαρχίες. Και θα παραμείνουμε φίλοι. Όσοι θελήσουν να μείνουν στην Πόλη, κανείς δε θα πάθει κακό από κανέναν.
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Το να σου παραδώσω την Πόλη δεν είναι έργο δικό μου ούτε κανενός άλλου από όσους κατοικούμε σ’ αυτή. Κοινή απόφασή μας είναι πεθάνουμε και να μη λυπηθούμε τη ζωή μας. Αν όμως λύσεις την πολιορκία και αποχωρήσεις, δεχόμαστε να σου καταβάλλουμε ετήσιο φόρο, και πάνω από τις δυνάμεις μας. Και άλλα θέματα να συζητήσουμε, εάν αποδεχθείς ειρήνη.
  ΜΩΑΜΕΘ: Δεν είναι δυνατό σε μένα ν’ αποχωρήσω. Ή παίρνω τώρα την Πόλη ή με παίρνει αυτή, ζωντανό ή νεκρό.

Δούκας (ιστορικός της Άλωσης)


Οι τελευταίες ώρες της Πόλης.

  «...Στο μεταξύ σκαρφάλωσαν στο κάστρο ένα σμάρι Τούρκοι και πηδήσανε στην τάπια*. Η καστρόπορτα άνοιξε και η μερμηγκιά χίμηξε μέσα με φοβερή οχλοβοή. Εκείνη την ώρα ακούστηκε μια σπαραχτική φωνή: «Η Πόλις εάλω!», «Η Πόλη πάρθηκε!».
  Ο βασιλέας κέντησε τ’ άλογο του κι έδραμε* κατά το μέρος που γινότανε ο θρήνος. Μα το τουρκομάνι φούσκωνε κι έσπρωχνε μπροστά τους λιγοστούς χριστιανούς. Τότες ο Κωνσταντίνος έπεσε μέσα στο πλήθος, με το σπαθί στο χέρι, κι έτρεχε σαν ποταμός το αίμα από τα χέρια και τα ποδάρια του. Πλάι του πολεμήσανε και σκοτωθήκανε ο Φραγκίσκος Τολέδος, ο Θεόφιλος Παλαιολόγος, ο Γιάννης Δαλμάτης και άλλοι χριστιανοί στρατιώτες. Εκεί παρέδωσε την ψυχή του και ο μάρτυρας βασιλιάς, κράζοντας με δάκρυα:
   «Δεν υπάρχει ένας χριστιανός να πάρει την κεφαλή μου!».

*τάπια: επάλξεις, η κορυφή του τείχους.
*έδραμε: έτρεξε γρήγορα
Φ. Κόντογλου, Νέα Εστία.

Η Άλωση της Πόλης από τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. 

Μια διαφορετική  μαρτυρία για την Άλωση της Πόλης.

  α. «...Μόλις άνοιξαν οι πύλες του κάστρου ο Σουλτάν Μεχμέτ* μπήκε στην Πόλη με 70-80 χιλιάδες στρατό και τράβηξε ίσια προς το Παλάτι του Κωνσταντίνου. Εκεί όμως βρίσκονταν κάμποσες χιλιάδες στρατιώτες Ρωμαίοι*αποφασισμένοι να το φυλάξουν. Γι’ αυτό έγινε εκεί μεγάλη μάχη, για το πάρσιμο του Παλατιού. Σ’ αυτή τη μάχη σκοτώθηκε κι ο αυτοκράτορας. Το νεκρό σώμα του όμως δε βρέθηκε ποτέ. Το πήραν οι άπιστοι και το παράχωσαν στο Σολού Μοναστήρ*. Κι ως τώρα οι Ρωμαίοι διηγούνται πολλά και θαυμαστά γι’ αυτόν».
  β. «…Ύστερα ο Πορθητής πήγε στην Αγιά Σοφιά. Μα όσοι ήταν μέσα στην εκκλησία και από τα γύρω σπίτια άρχισαν να τουφεκούν και να ρίχνουν βόμβες και υγρή φωτιά ενάντια στους στρατιώτες του Ισλάμ και ν’ αντιστέκονται πολύ. Γι’ αυτό ο πόλεμος μέσα στην Πόλη βάσταξε τρεις μέρες και την τρίτη μέρα έπεσε η Αγιά Σοφιά».

*Σουλτάν Μεχμέτ: Ο Μωάμεθ Β΄, ο Πορθητής.
*Ρωμαίοι: Έτσι ονομάζονταν τότε οι Βυζαντινοί.
*Σολού Μοναστήρ: Η Μονή Περιβλέπτου ή Εκσιαλή σήμερα.


Εβλιγιά Τσελεμπή (Τούρκος περιηγητής, 17ος αι.)


Θρήνος του Πόντου για την Άλωση της Πόλης

Ένα πουλί, καλό πουλί έβγαιν’ από την Πόλη,
ουδέ σ’ αμπέλια κόνεψε*, ουδέ σε περιβόλια
μόνο πήγε κι εκόνεψεν εις του Ηλιού* το κάστρο.
Έσειξε* το ’να του φτερό, στο αίμα βουτηγμένο,
έσειξε τ’ άλλο του φτερό, χαρτίν είχε γραμμένο.
Να το διαβάσει δε μπορεί, ουδ’ ο Μητροπολίτης!
Κι ένα παιδί, καλό παιδί έρχεται κι αναγνώθει,
το αναγνώθει κι όλο κλαίει κι όλο στηθοκοπιέται:
«Αλί σε μας και βάι σε μας, πάρθηκε η Ρωμανία*».

Μοιρολογούν οι εκκλησιές και κλαίν’ τα μοναστήρια
κι ο Αη-Γιάννης ο Χρυσόστομος κλαίει και δερνοκοπιέται.
- Μην κλαις, μην κλαις, Άη-Γιάννη μου, και μη δερνοκοπιέσαι.
- Η Ρωμανία επέρασεν, η Ρωμανία επάρθη!
- Η Ρωμανία κι αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρνει κι άλλη.

*κόνεψε: κάθισε, σταμάτησε.
*κάστρο του Ηλίου: κάστρο της περιοχής του Πόντου.
*έσειξε: τίναξε, κούνησε.
*Ρωμανία: το Βυζάντιο, το βυζαντινό κράτος.

Ελληνικά δημοτικά τραγούδια



Ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά

Όταν ήλθε η ώρα η Πόλη να τουρκέψει και μπήκαν μέσα οι Τούρκοι, έτρεξε ο βασιλιάς μας καβάλα στ΄ άλογό του να τους εμποδίσει. Ήταν πλήθος αμέτρητο η Τουρκιά, χιλιάδες τον έβαλαν στη μέση κι εκείνος χτυπούσε κι έκοβε με το σπαθί του. Τότε σκοτώθη τ΄ άλογό του κι έπεσε κι αυτός.
Κι εκεί που ένας Αράπης σήκωσε το σπαθί να χτυπήσει το βασιλιά, ήρθε άγγελος Κυρίου και τον άρπαξε και τον πήγε σε μια σπηλιά βαθιά στη γη κάτω. Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και περιμένει την ώρα να ΄ρθει πάλι ο άγγελος να τον σηκώσει.


Οι Τούρκοι το ξέρουν καλά αυτό, μα δεν μπορούν να βρουν τη σπηλιά που είναι ο βασιλιάς γι΄ αυτό έχτισαν την πόρτα που ξέρουν πως απ΄ αυτή θα μπει ο βασιλιάς να τους πάρει πίσω την Πόλη. Μα, όταν είναι θέλημα Θεού, θα κατέβει ο άγγελος στη σπηλιά και θα τον ξεμαρμαρώσει και θα του δώσει στο χέρι το σπαθί του που είχε στη μάχη. Και θα σηκωθεί ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη από τη Χρυσόπορτα κα, κυνηγώντας με το στρατό του τους Τούρκους, θα τους διώξει ως την Κόκκινη Μηλιά. Και θα γίνει μεγάλος σκοτωμός, που θα κολυμπήσει το μοσκάρι στο αίμα.

Ν. Πολίτη, Παραδόσεις


Της Αγια-Σοφιάς (1453)

Σημαίνει ο Θιός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,
σημαίνει κι η Αγια Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,
με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,
κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.
Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,
κι απ΄την πολλήν την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.
Να μπούνε στο χερουβικό και να 'βγει ο βασιλέας,
φωνή τους ήρθε εξ ουρανού κι απ' αρχαγγέλου στόμα:
"Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα 'αγια,
παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστήτε,
γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.
Μόν' στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να 'ρτουνε τρία καράβια°
το 'να να πάρει το σταυρό και τ' άλλο το βαγγέλιο,
το τρίτο το καλύτερο, την άγια τράπεζά μας,
μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν".
Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες.
"Σώπασε κυρά Δέσποινα, και μη πολυδακρύζεις,
πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας είναι".
Ν. Πολίτη, Εκλογαί από τα τραγούδια του Ελληνικού λαού
Αναρτήθηκε από 











View more presentations or Upload your own.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Τριβή , επιθυμητή ή ανεπιθύμητη


Ρόλος της τριβής στην καθημερινή ζωή. Η τριβή έχει πολύ μεγάλη σημασία στην καθημερινή ζωή μας και έχει διπλό ρόλο. 

  • Επιθυμητή τριβή
Χάρη στην τριβή μπορούμε να περπατάμε,να τρέχουμε, να σκαρφαλώνουμε, να πιάνουμε τα αντικείμενα και να τα μετακινούμε χωρίς να μας γλιστράνε. Τα αυτοκίνητα μπορούν να κινούνται στο δρόμο, να στρίβουν και να σταματούν όταν πρέπει εξαιτείας της τριβής που αναπτύσσεται μεταξύ των ελαστικών και του δρόμου. Μπορούμε επίσης να παράγουμε ήχους, όπως τους ήχους που παράγονται από την κίνηση του δοξαριού πάνω στις χορδές του βιολιού, να σβήνουμε με τη γόμα μας το μολύβι και να γράφουμε με αυτό, ενώ χάρη στην τριβή οι πρωτόγονοι άνθρωποι ανακάλυψαν τη φωτιά τρίβοντας πέτρες ή ξύλα. 
  • Ανεπιθύμητη τριβή
Η τριβή αντιστέκεται στην κίνηση των σωμάτων, όπως στην κίνηση των οχημάτων και των δρομέων, του κολυμβητή και του αλεξιπτωτιστή. Είναι υπεύθυνη για τη φθορά στις σόλες των παπουτσιών και των ρούχων, τη φθορά στα κινητά μέρη (φρένα, ελαστικά) των αυτοκινήτων και γενικότερα των μηχανών, αλλά και το "τρίξιμο" στις πόρτες. Η τριβή, λοιπόν, είναι δύναμη που άλλοτε είναι επιθυμητή και άλλοτε όχι. Σε περιπτώσεις που η τριβή είναι ανεπιθύμητη προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να την μεταβάλλουμε μειώνοντάς τη. 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Οι Τούρκοι πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη


Στις 21 Μαΐου ο Μωάμεθ ζήτησε την παράδοση της πόλης και υπόσχονταν στον Κωνσταντίνο και σε όσους ήθελαν ότι θα μπορούσαν να φύγουν ελεύθεροι από την πόλη.
Η απάντηση του αυτοκράτορα ήταν: 
“Το να σου παραδώσω την πόλη ούτε στις δικές μου προθέσεις είναι ούτε σε κανενός άλλου απ' όσους κατοικούν σ' αυτή, γιατί όλοι με κοινή απόφαση (που πήραμε) με τη δική μας αβίαστη θέληση θα πεθάνουμε και δε θα υπολογίσουμε τη ζωή μας”.


Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η τριβή


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΤΡΙΒΗ


Επιλέξτε μια επιφάνεια από τις ακόλουθες τέσσερις επιλογές(rough=τραχύς,smooth=λείος,wet=βρεγμένος,icy=παγωμένος):KΛΙΚ
Όσο πιο λεία είναι η επιφάνεια, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει να κινείται το κορίτσι.

Επίσης: KΛΙΚ

Συμπέρασμα:H τριβή εξαρτάται από το είδος των επιφανειών που έρχονται σε επαφή.



Ποιο φορτηγό θα σταματήσει γρηγορότερα;ΚΛΙΚ




Συμπέρασμα: H τριβή εξαρτάται από το βάρος του σώματος που τρίβεται σε μια οριζόντια επιφάνεια.
Να το διατυπώσουμε και λίγο διαφορετικά: H τριβή εξαρτάται από τη δύναμη που ασκείται κάθετα στις επιφάνειες επαφής.




Συμπέρασμα:Η τριβή δεν εξαρτάται από το εμβαδόν της επιφάνειας επαφής.


Συμπέρασμα:H τριβή εξαρτάται από το είδος των επιφανειών που τρίβονται και από το βάρος του σώματος που τρίβεται στην ορίζοντια επιφάνεια. Η τριβή δεν εξαρτάται από το εμβαδόν της επιφάνειας επαφής.





Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η τριβή , μια σημαντική δύναμη


Τριβή ονομάζεται η δύναμη η οποία αντιστέκεται στην κίνηση ενός σώματος πάνω σε ένα άλλο με το οποίο έρχεται σε επαφή. Η τριβή έχει πολύ μεγάλη σημασία στην καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα, μας βοηθάει να περπατάμε, να πιάνουμε και να συγκρατούμε διάφορα αντικείμενα, για την κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους κλπ. Η τριβή και αντιστέκεται στο να ξεκινήσει να κινείται ένα ακίνητο σώμα και δυσκολεύει την κίνηση ενός σώματος που κινείται. Η τριβή είναι μια δύναμη που ασκείται με επαφή. Η εμφάνιση της τριβής έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα: Προκαλεί τη θέρμανση των επιφανειών που τρίβονται και μετατρέπει ένα μέρος της κινητικής ενέργειας σε θερμότητα. Τα σώματα που τρίβονται το ένα με το άλλο, φθείρονται Σε πολλές περιπτώσεις η τριβή προκαλεί παραγωγή ήχου.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πως μετράμε τη δύναμη


ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑ Ε΄


Λίγη …προπόνηση   ...μας ανεβάζει ψηλότερα !!!


1.Συμπλήρωσε στις παρακάτω λέξεις τα γράμματα που λείπουν.
Το παιδ.΄. είχε γρατσουνισμένο γόνατ.. , όνειρ… ακούρευτο και κεφάλ..  κουρεμένο. Έπιασε ένα βότσαλ..  στο χέρ..  του και το πέταξε μακριά. Είδε ψηλά ψηλά της εκκλησιάς το καπέλ..  και πέρα πέρα ένα βαπόρ.. με φουγάρ… κόκκινο. Άκουσε να σφυρίζει δίπλα του ένα καλάμ… και  έμοιζε με αδερφάκ..  του άσπρου σύννεφου.

2. Γράψε στη γενική του ενικού αριθμού τα παρακάτω ουσιαστικά.
το παιδί          του παιδιού
το γόνατο       του ………………..
το φουγάρο    του ………………..
το τοπίο         του ………………..
το σαγόνι       του σαγονιού
το καλάμι      του ………………..
το κεφάλι      του ………………..
το βαπόρι      του ………………..

3. Γράψε
δυο πράγματα που φοράς:………………………………………………………..
δυο πράγματα που αγαπάς:………………………………………………………
δυο πράγματα που τρως:…………………………………………………………
δυο πράγματα που βλέπεις:………………………………………………………

4. Συμπλήρωσε  τις καταλήξεις των παρακάτω ουσιαστικών.
το δόρ..
το οξ.΄.
το στάχ..
το δάκρ..
το δίχτ..
το άστ..
το βράδ..


 Να γράψεις τις καταλήξεις στις παρακάτω λέξεις.
το  γόνατ..
το κεφάλ..
το βράδ..
το σαγόν..
το δίχτ..
το βιβλί..
το βότσαλ..
το στάχ..


1. Να χωρίσεις το ονοματικό από το ρηματικό μέρος στις παρακάτω προτάσεις.

Ο γεωργός οργώνει το χωράφι.
Η βροχή πότισε την διψασμένη γη.
Το δέντρο έπεσε από το δυνατό άνεμο.
Οι ορειβάτες κατάκτησαν την πιο ψηλή κορφή.


Ονοματικό μέρος
Ρηματικό μέρος








                                



Ο αόριστος στα ρήματα
Ο αόριστος φανερώνει ότι το υποκείμενο έκανε κάτι ή έπαθε κάτι χτες μια φορά.

 Να γράψεις στο πρώτο ενικό πρόσωπο του ενεστώτα τον αόριστο των παρακάτω ρημάτων.

Θυμήσου:ενεστώτας σε –ίζω : αόριστος σε  -ισα   , 
                 ενεστώτας σε  -ώ    : αόριστος σε - ησα

τριγυρίζω   :………………………
ωφελώ        :………………………
διορίζω       :………………………
δέχομαι       :………………………
φαντάζομαι :………………………
καταχτώ      :………………………
ποτίζω         :………………………

Άσκηση: Συμπλήρωσε στην αρχή των λέξεων  ο  ή  ω
.΄.φελος
..φέλεια
..φελημένος
..φειλή
..φειλέτης


Οι συνώνυμες λέξεις
Συνώνυμες λέγονται οι λέξεις που έχουν περίπου την ίδια σημασία. Παράδειγμα οι λέξεις  παράδες , χρήματα είναι συνώνυμες.
Άσκηση: Γράψε τις συνώνυμες λέξεις.
ξακουσμένη :………………………..
άρματα         :………………………..
παρατώ         :……………………….
φάτσα           :……………………….
μπαρμπέρης  :………………………

Η μετοχή
Η μετοχή στην ενεργητική φωνή έχει κατάληξη  –οντας   ή   -ώντας και δεν κλίνεται.
Η μετοχή στην παθητική φωνή έχει κατάληξη  -μενος και κλίνεται σαν επίθετο.

 Γράψε τις μετοχές των ρημάτων
                       ενεργητική μετοχή                             παθητική μετοχή
φορτώνω  :…………………………..                  ……………………………..
σηκώνω    :…………………………..                  ……………………………..
κυνηγώ     :…………………………..                  ……………………………..
αφήνω       :…………………………..                  ……………………………..
τρέχω        :…………………………..                  ……………………………..
ποτίζω       :…………………………..                 ……………………………..
διαβάζω    :…………………………..                  ……………………………..
οδηγώ       :…………………………..                     ……………………………..
κρυώνω    :…………………………..                     .…………………………….



1η εργασία:Σχημάτισε σύνθετες λέξεις με την πρόθεση υπέρ
άνθρωπος    …………………………..
κόπωση       …………………………..
παραγωγή   …………………………..
αστικό         …………………………..
επείγον        …………………………..
πηδώ           …………………………..

2η εργασία:Γράψε τον παρατατικό των ρημάτων (πολλές φορές στο χθες).
στέκομαι   ……………………….
φαίνομαι   ……………………….
πέφτω         ……………………….
φαντάζω   ……………………….
δείχνω       ……………………….

3η εργασία:Σχημάτισε σύνθετες λέξεις.
πάρα πολύ καθαρός  ………………………….
τελείως νηστικός      ………………………….
πάρα πολύ όμορφη   ………………………….
εντελώς γυμνός         ………………………….

4η εργασία:Γράψε τα ρήματα παίρνω και περνώ μέσα στις φράσεις.
Το σύννεφο …………….  πάνω από θάλασσες.
Πώς …………….. τον καιρό σου στις διακοπές;
Όσα ……………... τόσα ξοδεύει.
Με ……………… το παράπονο, όταν τον θυμάμαι.








11η εργασία:Συμπλήρωσε τα γράμματα στις λέξεις. 
χ..ράκι , χ…ροτεχνία , χ…ρουργείο , χρυσοχ.΄.ρα , μ..τερό , ρ..νορραγία , ρ..νόκερος , ωτορ..νολαρυγγολόγος , εργόχ…ρο , ξεμ..τίζω , χ..ρούλι 




Γράψε τις καταλήξεις στα ρήματα.
           εγώ    αρχίζ…                                   εγώ    εύχομ…
           εσύ     αρχίζ…                                   εσύ    εύχεσ…
 αυτός,ή,ό     αρχίζ…                            αυτός,ή,ό   εύχετ…
        εμείς     αρχίζουμ...                               εμείς   ευχόμαστ…
        εσείς     αρχίζετ…                                εσείς   εύχεστ…
αυτοί,ές,ά    αρχίζουν                        αυτοί,ές,ά   εύχοντ…




Συμπλήρωσε τις καταλήξεις με ε ή αι.
Εσείς τι θέλετ…  να γίνετ… όταν μεγαλώσετ…;  Μήπως  σκέφτεστ…  να το ρίξετ…  στην  αρχαιολογία; Ας μιλήσουμ…   λοιπόν για τις περιπέτειες του αρχαιολόγου.